Vort hus i Sverige

I 1970-erne begyndte vi at tage til Sverige i vore ferier. Først i hyttebyen ved Isaberg, senere lejede vi et  hus forskellige steder. En gang tilmed helt oppe ved Dalarne. Vi begyndte at overveje hvordan det ville være selv at have et hus derovre, og i 1975 gjorde vi alvor af det og købte et hus der skulle fungere som fritidshus. Det var egentlig et helårshus. Bygget som aftægtsbolig for forældrene da en søn overtog gården, men i modsætning til så mange andre aftægtshuse, så lå dette i en passende afstand fra gården.

Det lyder måske flot, at man køber et helårshus der kun skal benyttes i fritiden. Imidlertid var huset betydeligt billigere end et sommerhus i Danmark, og hvis man tænker på afstanden, så var det hele tiden en forudsætning, at huset kun skulle benyttes når der var nogle sammenhængende fridage. Selv om der var 200 km til vort nye fritidshus oppe i Småland, så kørte vi på årsbasis betydeligt mindre end dem der kørte i sommerhus hver weekend.

Huset ligger i et dejligt naturområde, med masser af skov, og 1½ km til en 10 km lang sø. Om vinteren er der ofte godt skiføre, for huset ligger i næsten 200 m. højde, og det betyder at der er lige de få grader koldere vi mangler for at sneen skal blive liggende i Danmark. Man kan gå  tur i skoven og bade i søerne, og der er mange udflugtsmål som markeder og lignende.

Der er naturligvis også vedligeholdelse her, men grunden er naturgrund der ikke kræver den store pleje, og husene bliver opført i grovere materialer der ikke kræver så megen omsorg som et tilsvarende hus i Danmark. Vi er glade for vort hus i Sverige, og har nu været deroppe mere end 100 gange.

Tilbage til forsiden

Redigeret 7 juni 2000