Mine hobbies
Min første egentlige hobby var nok modelflyvning. Det startede med at man gennem Familiejournalen kunne købe tegninger til en svævemodel kaldt Fj-1. Den byggede jeg, og senere kom der flere. Også selvkonstruerede modeller der blev til i en modelflyveklub i Glostrup. Det varede til 2. verdenskrig var forbi, for så blev det motorcykler der var sagen, og dermed blev modelbyggeriet lagt på hylden.
En sideløbende hobby var fotograferingen. Et kasseapparat var hvad man kunne få dengang jeg startede, vel 12 år gammel. De fleste negativer har jeg endnu. De bærer spor af fugtige opbevaringsforhold, men er fortsat brugbare. Da jeg var i Brigaden i Tyskland blev det muligt at købe et klapapparat med en god optik, og 1963 blev det til et 24 x 36 med en tilsvarende god optik. Forstørrelser blev lavet på et hjemmegjort forstørrelsesapparat, hvor to suppeterriner udgjorde lampehuset. Endvidere købte jeg i 1953 en 16 mm smalfilmsoptager, og har ganske meget smalfilm liggende fra den efterfølgende periode. Det er dog en overordentlig dyr hobby, der nu vil overgå til digital video, da vi nu har anskaffet et sådant kamera. Endvidere arbejdede jeg med lydoptagelser. Først på wirerecorder, senere på taperecorder og nu sidst på cassetterecorder.
At vedligeholde hus og biler kan vel ikke kaldes en hobby, men må snarere betegnes som en nødvendighed, ligesom tiden med Nordkaperen måske heller ikke kunne kaldes ren hobby.
Det kan det derimod da jeg i 1975 begyndte at gøre en seriøs indsats for at lære noget mere om at tegne og male. Det gjorde jeg ved at gå på aftenskole en årrække, og senere meldte jeg mig ind i Kunstnerforeningen K21, hvilket gav mulighed for at udstille og sammenligne med andre. Endvidere har vi hver vinter tegnet efter model, hvilket er utroligt inspirerende og udviklende.
De sidste år har jeg især arbejdet med potrættegning, og synes selv jeg har opnået nogle gode resultater.
Endelig startede jeg for en række år siden med at lave keramik, og der er onde tunger der påstår at det er det jeg er bedst til. Hvis du vil se nogle eksempler på mine keramiske arbejder, så følg denne Link.
I 1992 fik jeg den første computer. Den har jeg så prøvet at lære at bruge lige siden. Det er gået helt godt, men jeg regner også med at lære en ny ting hver dag, så det er efterhånden blevet til nogle stykker. Det var ikke et højteknologisk vidunder. Kun 2 mb RAM og 40 mb harddisk, men med min svigersøn som supporter lykkedes det at lave en masse på denne lille maskine. Ja, selv at gå på internettet, men der måtte godt nok lidt mere RAM til for at surfe på web'en, medens mail godt kunne klares på 2 mb. Den næste computer havde endnu mere RAM, og en 200 mb harddisk, men ellers var den ikke hurtigere. Og med den kunne jeg lave alt hvad jeg havde brug for. Også uden at telefonregningen løb løbsk. Men også den har fået en afløser der er hurtigere, med mere RAM, og med en ekstra harddisk på 7 gb. Og det er fint, for jeg har arbejdet meget med foto den sidste tid, og de fylder godt. Så begyndte jeg at redigere video på computeren, men her stilles der helt anderledes krav. De blev honoreret med en computer der kunne mønstre 512 mb RAM, 120 gb harddisk og en svimlende hastighed på 3000 mhz. Men den gamle computer er stadig intakt som en pålidelig reserve.
Men hvad bruger jeg så computeren til. Bl.a. til at lave denne hjemmeside, men det jeg har arbejdet mest med er ren tekstbehandling, hvor jeg skriver løs om mine mange oplevelser, for her er hjemmesiden kun er et strejftog ind i begivenhedernes verden. Men hvem skal læse alt det? Jeg havde en onkel der sejlede som maskinmester og blandt meget andet blev torpederet under konvojsejlads under første verdenskrig. Han skrev meget, og meget levende, og jeg har betragtet det som en stor oplevelse at kunne læse hans beretninger. Måske er der også en der vil betragte det som en oplevelse at læse hvad jeg har skrevet, og så vil jeg faktisk være tilfreds. Endvidere er der nu udkommet en bog hvor jeg fortæller om bly- og zinkminen i Mesters Vig. Den er udgivet af det grønlandske forlag Atuagkat, og bogens titel er "Blyminen i Mesters Vig".
Et andet formål hvor computeren er uundværlig er slægtsforskning. Her gør computeren det muligt at holde styr på ca. 2500 personer som jeg på en eller anden måde har en slægtsmæssig forbindelse til. Det er muligt at lægge alle disse personer ud på hjemmesiden så der kan søges med links fra person til person. Jeg foretrækker dog at nøjes med en oversigtsliste over navnene. Skulle der herefter være nogle der finder et navn man er interesseret i at høre mere om, så er man yderst velkommen til at kontakte mig for udveksling af yderligere information. Følg denne link for at komme til navnelisten.
Redigeret 14 april 2000